World Wide Web ne demek? World Wide Web neden doodle oldu? Anlamı
World Wide Web’in 30. yıldönümü olması sebebiyle Google Doodle oldu. Google’da bunu gören birçok kullanıcı da WWW açılımı anlamı nedir? diyerek araştırmaya başladı.
World Wide Web’in Tarihi ve Kim Kurmuştur?
World Wide Web (kısaca WWW veya Web) olarak bilinen internet üzerinden yayınlanan hiper-metin dokümanlarından oluşan bir sistemdir. Bu dokümanların her birine Web sayfası deniyor. Ayrıca Web sayfalarına kullanıcılar Web tarayıcısı dediğimiz bilgisayar programları aracılığıyla erişimlerini gerçekleştiriyorlar. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya öğeleri yer alabilir. Diğer bağlantılar içinde farklı Web sayfalarına geçiş yapılarak ulaşılır. Bu kavramın kurucusu 1989 yılında CERN‘de bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee‘dir. HTML adlı metin işaretleme dilini geliştirmesiyle başlamıştır. Bugünkü standartlar ise W3C (World Wide Web Consortium) tarafından belirleniyor.
İlk olarak 20 Aralık 1990’da yayınlanan bu site, dünya genelinde 1991 yılı içerisinde kullanıma açıldı. Sitenin adı ise ‘info.cern.ch’ oldu ve halen daha çalışmaktadır.
Peki Bu İnternet Nasıl Çalışır?
Wikipedia‘dan toparladığımız bilgilere göre: 1- İnternet üzerinde kendi sitesini barındırmak isteyen abc firması ya da kişisi, kendisine ait bir alan (domain) adı seçmesiyle başlar. Örneğimizde bu alan adı abc.com olsun. Daha sonra kişi ya da firma, alan adı kaydı yapabilen bir firmaya giderek (registrar) kendisi için belirlemiş olduğu alan adını, belli bir süre için (bir yıldan az olmamak şartı ile) tescil ettirir. 2- Nasıl ki bir yere gitmek için gidilecek yerin adresine ihtiyaç varsa sanal dünya olan İnternet’te de bir siteye girmek için o sitenin adresine ihtiyacımız vardır. İnternet üzerindeki sunucuların adresleri IP (Internet Protocol) denilen her biri 0..255 arasında olan dört basamaktan oluşmaktadır. (Örneğin: 10.23.12.5; 192.168.5.3 gibi).
İnternet kullanıcılarının girmek istedikleri Web sitelerinin IP adreslerini akıllarında tutmaları çok zor olacağından İnternet üzerinde alan adı – IP adresi eşleştirmesi yapan servisler yer almaktadır. Bu servislere DNS (Domain Name Services – Alan Adı Servisi) adı verilir. DNS’ler kendilerine sorulan alan adlarını IP adreslerini soran kullanıcılara verirler. Çok basit olarak bunu bir telefon rehberine benzetebilirsiniz.
Alan Adı IP Adreslerine örnek verirsek:
abc.com 13.56.11.120
vyz.com 168.32.45.11
bcg.net 89.86.10.51
Google anasayfasında bu olayın 30. yaş gününe özel olarak “Belirsiz ama heyacan verici” diyerek kutlamasını yaptı.
2005’te eve internet girdiğinden beri araştırıyorum. Yeni konular öğreniyorum.