Need for Speed Heat PS4 oyun incelemesi
Need for Speed Heat oyunu Need for Speed serisinin yeni oyunu geçtiğimiz 8 Kasım 2019 tarihinde raflardaki yerini aldı.
Selamlar pek sevgili dostlar. Bugün Aral Game sponsorluğunda edindiğimiz ve büyük bir keyifle oynadığımız Need for Speed serisinin son oyunu Heat’in incelemesi ile sizlerle birlikteyiz.
Aslında bakarsanız “racing” türü ile hiçbir zaman çok sıkı fıkı bir oyuncu olmamama rağmen, geçmişim oldukça eskilere dayanır. Gururla söylemeliyim ki oynadığım ilk yarış oyunu Need for Speed 2’ydi ve çok uzun süreler oynadığım, harika bir deneyimdi. Zaman içerisinde de Need for Speed serisinden Most Wanted, Underground ve Carbon oyunlarını deneyimlemiş ve keyifle oynamıştım. Fakat dürüst olmak gerekirse daha sonrasında seri ile bağlantım kopmuş, çok uzun süre bir yarış oyunu oynamamıştım. Ta ki Need for Speed: Heat’e kadar…
Hikaye Tabanlı Bir Yarış Oyunu
Aradan uzun zaman geçmesiyle mi alakalı bilemedim fakat bu oyun beni cidden beklemediğim kadar heyecanlandırmayı başardı. Bakalım 8 Kasım 2019 itibariyle raflarda yerini alan bu yeni Need for Speed oyunu nasıl olmuş.
Yapımcıların sıklıkla üzerinde durduğu ve akabinde Need for Speed: Heat’in en iyi yaptığı şey kesinlikle hikaye anlatımı olmuş. Oyun bizi inanılmaz bir sinematik ile karşılıyor ve hikayenin tüm detaylarını bizlere veriyor. İtiraf etmek gerekirse çok derin bir senaryomuz yok fakat sonuç itibariyle bu da bir yarış oyunu ve beklentileri çok da yükseltmemek gerekir. Bahsettiğim bu ara sahnelerin oyun içerisinde bolca bulunduğunu ve Need for Speed: Heat’in sinematik anlamda oldukça doyurucu olduğunu da belirtmek isterim.
Oyunumuzun geçtiği hayali şehir Palm City ve şehirde sıkı bir polis hakimiyeti söz konusu. Bu asabi ağabeyler ve liderleri olarak düşünebileceğimiz LT. Frank Mercer, yasa dışı düzenlenen yarış müsabakaları konusunda oldukça ciddi ve yarışçılara göz açtırmaya hiç de niyetleri yok. Nefesleri kesen bir gece yarışı ile başlayan oyun sonrasında bir sinematik ile devam ediyor ve polis kuvvetlerinin bu konuda ne kadar net olduklarını bize gösteriyor. Bizi köşeye sıkıştıran, son model güzelim arabanın köprüden aşağıya düşmesine yol açan ve karakteri şehirden uzaklaştıran polisler bu kapsamda yasa dışı yollar kullanmaktan da geri kalmıyor. Hatta yarışçıyı darp ettikleri, arabayı hurdaya çıkarttıkları, tehdit içerikli kamera görüntülerini bile yok ediyorlar.
Yaşayan Bir Şehir: Palm City
Bu sahneden sonra ise Need for Speed: Heat gerçek açılışını yapıyor ve bizleri karakter ekranına götürüyor. Yapımcılar önceden tasarlanmış ve oyuncuya seçim sunmayan bir oyun modeli yerine, istediğimiz karakteri seçtiğimiz bir ekranla bizleri selamlıyor ve bu sayede kendimizi ana karakter ile özdeşleştirmemiz de bir o kadar kolaylaşmış oluyor.
Bu karakter seçim ekranının ardından oyun bizi başlangıçta 65 model Ford Mustang, 88 Model BMW M3 Evolution II, 96 Model Nissan 180SX Type X ve 67 Model Chevrolet Camaro SS seçeneklerimiz bulunan bir başlangıç arabası sekansına aktarıyor. İçlerinden birini seçip Need for Speed: Heat maceramıza resmen başlamış oluyoruz.
Bu sahnenin hemen ardından bizi şehre salan oyun, bize görsel bir şölen sunmayı da ihmal etmiyor. Gerek gündüz olsun gerek de gece, oyun grafiksel anlamda ciddi şekilde kalitesini belli ediyor. Şehir ve arabalardan gözünüzü alabilirseniz eğer tüm bunların dışında yaşayan bir şehir var ve siz de takdir edersiniz ki bu his bir yarış oyunu için hele de şehir tabanlı bir yarış oyunu için fazlasıyla önem arz ediyor.
İlginizi Çekebilir: Death Stranding PS4 oyun incelemesi
Araba ve Karakter Özelleştirmeleri
Need for Speed: Heat’de gözümüze çarpan bir diğer yenilik ise yarış türlerinin oyunun ilerleyişine olan etkileri ve farkları. Oyunda gündüz yarışları bize para kazandırırken, gece yarışları ise bize Grand Theft Auto: San Andreas’dan aşina olduğumuz şekilde saygınlık kazandırıyor.
Kazandığımız para ile tahmin edebileceğiniz üzere araba modifikasyonları yapabilirken (ki oyun bu konuda fazlasıyla detaylı bir arayüz sunuyor) kazandığımız saygınlık ile sürekli ilerleyen ve oyunda yol aldığımızı bize hissettiren bir level sistemi işliyor. Tüm bunların dışında ana karakterimizi de özelleştirebildiğimizi de bir dipnot olarak belirtmek isterim.
Oyunun görsel anlamda oldukça göz doyurucu olduğundan bahsetmiştim. Ekstra üzerinde durmamız gereken bir diğer nokta ise ses tasarımı. Oyun içerisindeki arabalar ve harici oyun elementleri işitsel anlamda da çok başarılı. Hele de iyi bir ses sistemine sahipseniz Need for Speed: Heat sizi fazlasıyla içerisine çekmeyi başarıyor.
Ve Son Cümleler…
Bir oyun incelememizin daha yavaş yavaş sonuna geliyoruz. Need for Speed: Heat bana uzun bir sürenin ardından tekrar yarış oyunu sevgisi kazandırmayı başardı. Forza, GRID ve Project Cars gibi alternatif oyunların aksine o özlediğimiz arcade ruhunu fazlasıyla taşıyan, son derece dinamik, uzun ömürlü ve teknik anlamda gayet başarılı bir oyun olmuş.
Bizleri Palm City’de uzun soluklu bir macerayla baş başa bırakan Aral Game’e bir kez daha teşekkürlerimi sunuyor ve oyunun ilgili linkini sizlerle paylaşıyorum. Bir sonraki incelememizde görüşmek dileğiyle, hepinize iyi oyunlar.
2005’te eve internet girdiğinden beri araştırıyorum. Yeni konular öğreniyorum.