Güneş Diğer Gezegenlerden Bakınca Nasıl Görünüyor? (9 Görsel)
Güneş Sistemi, Güneş ve onun çekim etkisi altında kalan sekiz gezegen ile onların bilinen küçük cisimlerden oluşur.
Bu sistem içinde 166 uydusu, beş cüce gezegen (Ceres, Plüton, Eris, Haumea, Makemake) ile birçok uydu ve gök cismi yer alıyor. 2006 yılında ani bir kararla cüce gezegen kategorisine kaydırılan Plüton ile beraber toplam 9 gezegen bulunuyor. Evrenin birçok yeri hala insanlık için bilinmezliklerle kayıtlı ancak keşfedilmeye devam eden kısımları da bir o kadar heyecan veriyor. İşte bu Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ile Güneş’in gözlendiği 9 adet fotoğrafa hep beraber bakalım.
1 – Merkür
Bu gezegen Güneş’in etrafındaki en küçük ve aynı zamanda da ona en yakınıdır. Yaklaşık 88 Dünya gününe eşit yörünge süresi ile Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenlerden daha hızlı olarak geçer. Merkür gezegeni Güneş’e ortalama olarak 58 Milyon km, Dünya’dan 92 Milyon km uzaklıktadır.
2 – Venüs
Yakınlık sıralamasında ikinci sırada olan gezegen, bu dev yıldıza 108 milyon km uzaklıktadır. 425 °C’nin üzerinde olan yüzey sıcaklığıyla beraber bol karbondioksit ve durmadan patlayan volkanlar yer alıyor. Bu gezegenden bakınca dev yıldızı görmekte biraz zorlanabilirsiniz.
3 – Dünya
Uzaklık olarak 3. sırada olan Dünya, Güneş’e 150 milyon km uzaklıkta yer alıyor. Güneş’in içine 1.3 milyon adet Dünya sığar.” gibi ilginç bir bilgi verelim.
4 – Mars
Çoğumuzun Kızıl Gezegen olarak bildiği gezegen adını Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars’tan almıştır. Yüzeyinde bulunan demiroksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahiptir. Güneş’e olan uzaklığı ise 228 milyon km olup son zamanlarda bu gezegene gidiş çalışmaları da devam etmektedir.
5 – Jüpiter
779 milyon km uzaklıkla birlikte 5. sırada yer alıyor. Güneş sistemi içindeki en büyük gezegen olarakta geçiyor. Hidrojen ve helyumdan oluşan bu gezegenin yörüngesinde ise 4 adet uydu yer alıyor.
6 – Satürn
Güneş’e 1.43 Milyar kilometre uzaklıkta yer alan bu gezegen 6. sırada yer alıyor. Jüpiter’den sonra en büyük ikinci gezegen olarak geçer. Adını ise Yunan mitolojisindeki Kronos’tan alır. Çıplak gözle izlenebilen 5 gezegenden biri olarak rahatlıkla izlenmektedir.
7 – Uranüs
Bu gezegen yakınlık sırasına göre 2,88 milyar km uzaklıkla 7. sırada yer alıyor. 1781 yılında William Herschel tarafından keşfedilen gezegenin çevresinde 10 adet halka bulunmaktadır. Buz devleri kategorisine girer.
8 – Neptün
Dev yıldıza 4,50 milyar km uzaklığıyla birlikte 8. sırada yer alıyor. Kütlesine göre en büyük üçüncü gezegen olarak geçer. Dünya’nın 17 katı kütlesiyle ikizi sayılabilecek Uranüs’ten çok az büyük ve daha yoğun olmasıyla biliniyor.
9 – Plüton
Hepimizin gönlünde halen daha gezegen olarak kalan Plüton, Güneş’e 5,91 milyar km uzaklığıyla en uzak noktada yer alıyor. 18 Şubat 1930 tarihinde keşfedilen gezegen Kuiper kuşağı’nın en öne çıkan üyelerinden biri olarak konuşuluyor.
2005’te eve internet girdiğinden beri araştırıyorum. Yeni konular öğreniyorum.