Google’un Bulut Tabanlı Oyun Platformu Google Stadia Duyuruldu!
Google, Game Developers Conference 2019’daki (GDC 2019) basın etkinliğinde Google Stadia adlı oyun platformunu duyurdu. Bu konuya geçmeden önce internet speed test işleminizi gerçekleştirerek internet altyapınızın Google Stadia için yeterli olup olmadığın öğrenebilirsiniz.
Google Stadia Nedir? Stadia Özellikleri, Detayları ve Tarihi!
Spotify, Apple Music, Netflix, Amazon Video derken artık günümüzde online servisler sıkça kullanılıyor. Oyun endüstrisi bu platformlara ayak uydurmakta şimdilik geç kalmışken yeni atılımlar yapmaya devam ediyor. Google uzun zamandır üzerinde çalıştığı bulut tabanlı oyun platformunu oyun geliştiricileri etkinliğinde paylaştı. Firmanın “herkes için” tasarlandığı belirtilen oyun severlere bulut tabanlı (cloud-based) ve 4K-60fps oyun deneyimi vaat eden bu platforma yakından göz atalım.
Geçtiğimiz zaman diliminde Sony ve Microsoft’da çalışan ve Google firmasına geçen Phil Harrison‘a göre oyuncuların şuan yaşadığı sorunlara odaklanmak gerekiyor. İşte Stadia’nın da burada devreye girdiği belirtiliyor.
Stadia’nın sağlayacağı özellikler şöyle:
- Oyuncuların çevrimiçi oyun deneyimine hakim olması için artık oyunlar Google’ın kendi sunucularında bulunacak.
- Bütün işlemci, ekran kartı ile veri akışı Google tarafından sağlanacak. Bu sunucu tarafında ise görüntü işlem birimi (GPU) olarak AMD’nin özel yongaları ve işlemcileri kullanılıyor.
- Stadia GPU’ları, saniyede 10,7 trilyon işlem gerçekleştirirken diğer firmalar şu anda PlayStation Pro’da yer alanan GPU 4,2 trilyon, Xbox One’ın ise 6 trilyon işlem gücüne sahip.
- Bu özel sistemde 2,7 GHz hızında 32 bit CPU ve 16 GB RAM mevcut. Depolama ise tahmin edebileceğiniz gibi sınırsız.
- İlk olarak 60 fps ile 4K çözünürlüğe izin verecek platform ileride 8K ve 120 fps desteğiyle daha ön plana çıkacak.
- Çok oyunculu (Battle Royale) oyunları da destekleyecek platform lag ve ping sorunlarının azalacağı iddia ediliyor.
- State Share özelliğiyle oyun içinde paylaşmak istediğiniz bir bölümü paylaşıp arkadaşınızı davet edebileceksiniz.
- Stadia direk oyun sunucularına bağlanıyor ancak şuan evlerdeki sistemde önce bilgisayarınızın sonra oyunun sunucularına bağlanması ile sağlanıyordu.
- Asistant yardımıyla oyunda problem yaşadığınızda yapay zeka size yardımcı olacak.
Bununla beraber Stadia‘nın herhangi bir USB kontrolcüsüyle ya da klasik klavye-fare ikilisiyle oynanabileceği söyleniyor. Birde tabii ki sahip olmanız gereken Stadia oyun konsolu satışa sunulacak. Unity, Unreal ve Havok gibi firmalarla anlaşan Google, böylece oyun geliştiricilerinin işlerini kolaylaştırmaya çalışacağını belirtiyor. Ayrıyetten Google, Stadia Games and Entertainment adlı bir oyun stüdyosuyla kendi oyunlarına da imza atacak. Twitch’e de rakip olarak gelmeye çalışacak Crowd Play ile oyuncular stream edebilecek.
Google Stadia’da hangi oyunlar bulunacak? Google Stadia ne zaman kullanıma açılacak?
Şimdilik Doom Eternal ve Assasin’s Creed: Odyssey’in beta testlerinde kullanılması ile yakında daha fazla oyunla beraber güçlü bir kütüphaneye sahip olması bekleniyor. Stadia, Kanada, ABD, Birleşik Krallık ve Avrupa’da 2019 yılı bitmeden erişime açılacak. Türkiye içinse net bir tarih belli değil. Henüz bir fiyatlandırma politikasına sahip olmayan platformun aylık belirli bir miktarla erişim sağlanması bekleniyor.
Google’ın Google Stadia özelinde düzenlediği GDC 2019 etkinliğinin tamamını aşağıdan bağlantıdan seyredebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=hl-Y1QVhmcM
2005’te eve internet girdiğinden beri araştırıyorum. Yeni konular öğreniyorum.