Elon Musk çılgın projesi Neuralink ile insan beyinlerini okumayı amaçlıyor
|

Elon Musk çılgın projesi Neuralink ile insan beyinlerini okumayı amaçlıyor

Elon Musk yeni çılgın projesi Neuralink ile insan beynini bilgisayara bağlamaya çalışacak.

Tesla Motors, SpaceX ve SolarCity şirketlerinin kurucusu girişimci Elon Musk, NeuraLink adlı yeni bir şirket kurduğunu duyurdu. Bu şirkette ise insan beynini bilgisayar arayüzlerine bağlayacak teknolojiler üzerinde çalışmalara başlayacaklarını açıkladı. Açıklamanın ardından sosyal medya üzerinden Musk’a yüzlerce tweet atılıyor ve insanlar bu projeye dahil olmak istiyorlar. Elon Musk’ın yeni girişimi Neuralink sayesinde insan beyni ile makineler arasında iletişim kurmak imkanı doğabilir. Engelli ya da felçli kişilerin beyin gücüyle internete bağlanabilmesini, telefon ve bilgisayar kullanabilmesini sağlayabilecek yöntemler geliştiren firmanın projeleri ilgi çekmeye devam ediyor. Bu projeyle beraber epilepsi, parkinson gibi hastalıklara da çözüm bulunabileceği söyleniyor.

Elon Musk, Neuralink projesine 2020 yılında başlayacaklarını dile getirdi

Elon Musk, Neuralink projesine 2020 yılında başlayacaklarını dile getirdi

Elon Musk, yaptığı açıklamalarda 2020 yılında gönüllüler ile testler yapmaya başlayacaklarını belirtti. Bu söylemlerin ardından ise internette birçok kişi kendisinin proje kapsamında kobay olarak kullanılmasını istediklerini paylaştılar. Söylemlerden birkaçı şöyle: “Beynimi al Elon, Kendimi bilim adına nerede feda edebilirim?, selam Musk! Neuralink, Amerikan Gıda ve İlaç idaresi tarafından onaylanınca beni insan deneklerinden biri olarak kaydet” oldu.

Musk, bu proje için maymunlar üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda bilgisayarların beyin gücüyle kontrol edilmesini başardıklarını ve özellikle felçli hastalar için teknolojik çözümler geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Musk‘ın bu projeyle ilgili nihai amacının “insanüstü bilinç” olduğunun altı çiziliyor. Şirketin geliştirdiği cihaz üzerinde 3 binden fazla elektrot yer alıyor.

Elon Musk‘ın bu projesiyle saç telinden daha ince olan sicimlere bağlı olan elektrotlar, 1.000 nöronun aktivitesini izleyebiliyor. Şirket, geliştirdikleri cihazın beynin belli bir bölgesini takibe alabildiğini belirtiyor. “Yapay öğrenme” kullanılarak nöron aktivite kaydı da analiz edilebiliyor. Ayrıca beynin hangi bölgesine nasıl bir uyarı gönderilebileceğini de saptıyor. NeuraLink, beyin fonksiyonlarının nasıl bilgisayar verisine dönüştürüldüğünü ya da beyin hücrelerinin hangi yöntemlerle uyarıldığını ise henüz açıklamadı. Ancak zamanla bu bilgilerin hepsine ulaşabileceğiz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.