Dünyanın en hızlı karıncaları Büyük Sahra gümüşleri'nin hızı hesaplandı!

Dünyanın en hızlı karıncaları Büyük Sahra gümüşleri’nin hızı hesaplandı!

Dünyanın en hızlı karınca türü olarak bilinen Büyük Sahra gümüşleri‘nin hızlı hesaplandı. Ulm Üniversitesi’nden araştırmacıların karıncalar üzerinde yaptıkları araştırmalar bu karıncanın inanılmaz hızını ortaya koydu.

Bilim adamları karıncalar üzerindeki araştırmalarını sürdürmeye devam ediyor. Almanya’da yer alan Ulm Üniversitesi’nden araştırmacı Harald Wolf ve ekibi karıncalar için kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmacılar, gerçekleştirdikleri bu çalışmayla beraber dünyanın en hızlı karıncalarının, saniyede 855 milimetre (0.855 metre) mesafe katedebilen Büyük Sahra Çölü’ndeki gümüş karınca olduğunu belirledi. Ekibin başında yer alan araştırmacı Wolf, karıncalar hakkında, “karıncaların ayrıca dört nala koşmaya başlarken 6 bacağını aynı anda kullanmasının, yumuşak kuma gömülmelerini engelliyor olabileceğinin altını çizdi. “Diğer çöl karıncaları arasında gümüş karıncalar çok özeldir. ” ifadesini ekledi.

Büyük Sahra gümüşleri adlı karınca türünün şaşırtan hızı

Bu çalışma öncesinde Büyük Sahra gümüş karıncalarının (Cataglyphis bombycina), çölde nasıl böyle hızlı gittikleriyle ilgili çok az bilgi vardı. Harald Wolf, Verene Wahl, Sarah Pfeffer ve Matthias Wittlinder gibi yetkili bir araştırma ekibi, gümüş çöl karıncasını incelemek için Tunus’taki çöllere gitti. Araştırmayı gerçekleştirmek için önce karıncalara ait yuvayı bulduktan sonra yuvanın girişine alüminyum bir kanal bağlandı. Alüminyum kanalın sonuna eklenen yiyecekler sayesinde de karıncalar, yuvalarından dışarı çıkmak için teşvik edildi. Ekipten Sarah Pfeffer, “Karıncalar yiyeceği bulduktan sonra kanalda ileri geri koşarlar. Biz de ileri geri hareket eden karıncaları filme almak için kameramızı kanalın tepesine monte ettik.” diyerek hızı nasıl ölçtüklerini açıkladılar.

Araştırma sonucunda karıncaların saniyede 50 uzun adım atabildiği, uzun adım mesafesinin, hızlarına göre 4,7 ile 20,8 milimetre arasında değişebildiği ölçüldü. Bu da saatte yaklaşık 580 kilometreye eşdeğer bir hıza denk geliyor. Büyük Sahra gümüş karıncalarının bu hızlı hareketinin nedeni olarak çölün kumumsu yapısından dolayı olabileceğini belirtiyor. Harald Wolf, “Karıncalar ayakları yumuşak kuma batmasın diye bu kadar hızlı adımlar atıyor olabilir.” diyerek açıklıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.