Dünya Vegan Günü her yıl 1 Kasım tarihinde kutlanıyor. 1 Kasım Dünya Vegan Günü 1994 yılından bu yana devam ediyor.
İngiltere’de Vegan Topluluğu’nun 50. kuruluş yıldönümü anısına kutlanan bu özel gün geleneksel olarak sürüyor. Veganizm, Donald Watson ve Elsie Shrigley adlı vejetaryenlerin Londra’da ‘Vegan Society (Topluluğu)’ adında bir derneği kurmasıyla giderek yaygınlaşıyor. Vegan kelimesi de vejetaryen (vegetarian) kelimesinin ilk ve son hecelerinden elde edilerek Vegan Derneği’nin (The Vegan Society) kurucularından Donald Watson tarafından literatüre eklenmiştir. Donald Watson: “Veganlık, hayvanlar alemine dair sömürü ve zulmün tüm biçimlerini dışlamanın ve yaşamı gözetmenin yoludur. Et, balık, kümes hayvanı, yumurta, bal, hayvansal sür ve türevlerini dışlayıp bitkiler aleminin ürünleriyle yaşamayı ve tamamen ya da kısmen hayvanlardan üretilen tüm ticari malların alternatiflerini kullanmak şeklinde pratiğe dökülür.”
Vegan nedir? Veganlar nasıl beslenir? Türkiye’de veganlık…
Günümüzde kabul edilen vegan: “Veganlık hayvanların gıda, giyim ya da başka amaçlarla maruz kaldıkları sömürü ve zulmün her türlüsünden –uygulanabilir olan en mümkün mertebede- kaçınan ve buna ek olarak insanların, hayvanların ve çevrenin yararına, hayvan kullanımı içermeyen alternatiflerin geliştirilmesi ve kullanımını destekleyen felsefe ve yaşam biçimidir. Beslenme söz konusu olduğunda, hayvanlardan tamamen veya kısmi olarak elde edilen ürünlerin reddedilmesini ifade eder.” şu şekildedir.
Dünya’da ve Türkiye’de son zamanlarda giderek artış gösteren umarız en kısa zamanda herkesin bu şekilde bir yaşam şekliyle hayvanlara yaşattıkları zulme son vermeleri gerektiğini düşünüyoruz. Sizde yemek tarifleriniz arasından hayvansal gıdaları çıkararak 1 Kasım Vegan Günü’nü ve devam eden zamanda da vegan olmayı seçebilirsiniz.
2005’te eve internet girdiğinden beri araştırıyorum. Yeni konular öğreniyorum.