2017 INDIE VE ALTERNATIF DÜNYASININ EN GÜZEL ŞARKILARI
| |

2017 INDIE VE ALTERNATIF DÜNYASININ EN GÜZEL ŞARKILARI

2017 yılını da, yine yaşadığımız yerlerin üstümüzde bıraktığı o belirsiz , karanlık , sisli duygu ile geçirdik. Bu duygudan bizi zaman zaman sıyıran, nefes almamızı sağlayan en önemli şeyler kitaplarımız , müziklerimiz , konserlerimiz oldu.

Indie, alternatif müzik dünyası , formüllerden ve dinlenme sayaçlarından uzak, samimi sesleri dünyamıza getirmeye devam etti. Biz de, 2017 içinde dinlediğimiz bu şarkılardan, bizi sıradanlıktan uzaklaştıranlardan bir liste yapmaya karar verdik.

Rutinlerden sıkıldıysanız ve farklı şeyler dinlemek isterseniz , bu listenin size bir şeyler keşfetmeniz için yardımcı olmasını umuyoruz.

2018 daha umutlu ve güzel müzik ile geçsin.

 

20 –  J.VIEWS (FT. BENJA LYMAN) – We Moved

J.Views , New York’lu müzisyen Jonathan Dagan’ın bir projesi. Benja Lyman ise bu şarkısında vokallerde kendine eşlik ediyor. Bir Kickstarter projesi olarak başlayıp 2014 yılında açtığı The DNA Project web sitesi ile 2016 yılındaki albümü 401 days’in bütün oluşum sürecini canlı yayınlamış ve oldukça ilgi çekmiş idi. We moved , 2017’de yayınladığı tekli olarak listemize girdi.

 

19 –  PORTUGAL. THE MAN – Feel It Still

Portugal. The man şarkısı Feel it Still listenin açık ara en popüler şarkısı. Normalde gözden kaçan şarkılarla bir liste yapmaya çalışsak da, Türkiye’de hala çok fazla tanınmaması sebebiyle bu şarkıyı listemize ekledik. John Gourley, Zach Carothers, Kyle O’Quin ve Jason Sechrist’ten kurulu grup, ABD Alaska kökenli.

18 –  KISHI BASHI – Can’t Let Go Juno

Kishi Bashi (Kaoru Ishibashi)  ABD Seattle’dan , Berklee mezunu , müzik dâhisi çekik gözlü bir arkadaşımız olarak bu seneki listemize de girmeyi başardı. Son dönemin en iyi müzisyenlerinden.

 

17 –  STEVE BENJAMINS – Purification Ritual

Steve Benjamins bu listenin ruhuna en uygun sanatçı oldu. 2017 yılında ilk teklisini yayınlayan Steve Benjamins, yine ikinci teklisi Purification Ritual ile listemize girdi. Bu Kanada’lı genç kardeşimizi takibe devam edeceğiz.

 

16 –  BLEACHERS – Don’t Take The Money

Bleachers, New York’lu  Jack Antonoff’un kurduğu bir indie-pop projesi. Şarkı , Yeni Zelanda’lı şarkıcı Lorde ile beraber yazılmış. Şarkının sonlarında Lorde’de arka vokallerde eşlik ediyor şarkıya.

https://www.youtube.com/watch?v=_UTznjanFpc

 

15 –  MATTHEW DEAR  – Modafinil Blues

Matthew Dear, ABD Texas’dan elektronik indie , elektronik avand – pop tarzlarında üretim yapan , DJ’lik yapan ve bir çok sanatçı ile beraber farklı projeler üreten bir sanatçı . Modafinil Blues ise 5 yıllık aradan sonra çıkardığı albümünün en dikkat çeken şarkısı. Bu şarkıyı, Frank Ocean’ın Endless projesinde çalıştığı   Troy Nōka ile beraber yazmış. 80’lerin avangard ruhundan çokça şeyler bulabileceğiniz bir şarkı Modafinil Blues.

 

 

14 –  MUNA – So Special

Muna , Katie Gavin, Josette Maskin, ve Naomi McPherson’den oluşan ABD Los Angeles’dan indie elektronik pop grubu. So special 2017’de çıkardıkları About U albümünün açılış şarkısı.

 

 

13 –  TEEN RAVINE – Hall of Horrors

Teen Ravine, Kanada Toronto’dan  Nick Rose and Dan Griffin oluşturduğu indie/alternatif müzik grubu. İlk çalışmalarını daha bu sene yayınlamalarına rağmen, zengin vokal melodileri , geniş enstrüman kullanımları ile bu senenin en güzel şarkılarından birini yazdılar.

 

 

12 –  SEAN CHRISTOPHER – Paper Plane Pilot

Sean Christopher  , Hollanda – Den Haag’dan bir grup olan  Moonpilot’un vokalisti. Hollanda’lı sanatçı 4 , 5 yılda bir kendi yazdığı şarkılardan ara ara single yayınlıyor. 2017’de yayınlanan albüm listeleri sebebiyle kesinlikle gözden kaçan çok güzel single’lardan birini yayınladı.

 

 

11 –  THE HORRORS – Something to remember me by

olan bir İngiliz indie  grubu. Kimi şarkıları ağırlıklı elektronik sound’lar içerirken post-punk , garage punk gibi İngiltere’de sevilen alt türlerde de şarkılar üreten bir grup. Something to remember me by ile bu sene akılda kalan şarkılardan birine imza attılar.

 

 

10 –  THE WAR ON DRUGS – Thinking of a Place

Bu sene çıkardıkları A Deeper Understanding albümü , zaten bu senenin en iyi albümlerinden. 2014 albümleri Lost In the Dream ile de yine o senenin en iyi albümlerinden birine imza atmış idi grup. ABD Philadelphia’lı indie rock grubunun seçtiğimiz şarkısı, albümün de en uzun şarkısı ve bizce bu albümün aynı zaman da en güzel şarkısı.

 

 

9 –  LCD SOUNDSYSTEM – American Dream

ABD Philadelphia’lı alternatif elektronik grubu 2011 yılında dağıldıklarını açıkladıklarında , artık ciddi sayılara ulaşmış fan kitlesinde büyük üzüntü yaratmış idi. Son albümlerini yayınladıktan 7 yıl sonra yayınladıkları albüm ile cevherlerinden hiçbir şey kaybetmediklerini gösterdiler ve zaten bu senenin en iyi albümlerinden birisi olarak seçildi bir çok müzik yayını tarafından. American Dream bizce bu albümün en güzel şarkısı.

 

 

8 –  FLEET FOXES – Third of may / ōdaigahara

ABD’den son dönem çıkan indie – folk gruplarından en sevilenlerinden birisi Fleet Foxes. 6 sene aradan sonra yeni albüm çıkarsalar da , artık yavaş yavaş kendini tekrar eden gruplardan birine dönüşmeye başladı Fleet Foxes. Ancak bu albümde bulunan Third of may / ōdaigahara , bu sene dinlediğimiz en güzel şarkılardan birisi olmasına engel değil.

 

 

7 –  THE NATIONAL – The system only dreams in total darkness

ABD’li indie rock grubu The National, vokalistleri Matt Berninger ’ in muhteşem sesi ve geniş enstrüman ve melodi kullanımı ile artık çok bilinen bir grup haline geldi. Tabi bunun en büyük sebeplerinde birisi , Game of Thrones için yazdıkları The Rains of Castamere şarkısının başarısı oldu. Bu sene çıkardıkları albümün en güzel şarkısı The system only dreams in total darkness ile listemizde yer aldılar.

 

 

6 –  THE DISTRICTS – If before I wake

ABD’li indie rock grubu The Districts , hem orjinal bir sound’a sahip olmak hem de güzel şarkılar yazmak açısından bu senenin en başarılı gruplarından birisi idi. Şarkılarında bütün ekibin vokallere katıldığı ve vokal melodileri akarken yavaş herkesin kendi seslerinde farklılık yaratarak şarkıların atmosferlerinin yavaş yavaş yükseltildiği kendilerine özgü bir sound’ları var. If before I wake kesinlikle senenin en güzel şarkılarından.

 

 

5 –  CHARLIE CUNNINGHAM – You Sigh

Bazı şarkılar vardır daha ilk notayı duyduğunuz anda çok güzel bir şarkı olduğunu size söyler ve derdini çok uzatmadan anlatır. İngiliz folk – rock sanatçısı Charlie Cunningham , You Sigh ile bunu başarıyor ve bu senenin en güzel şarkılarından birini yazıyor. Önceden çıkardığı EP ve Single’ları da toplayıp bu senin en güzel albümlerinden birini çıkardı Charlie Cunningham.

 

 

4 –  SUFJAN STEVENS – Wallowa Lake Monster

Sufjan Stevens ve yeteneği ile ilgili ne söylesek boş. Sanatını daha çok bir hikaye anlatıcısı olarak sürdüren Sufjan Stevens  bunu köken olarak kısmen ait olduğu folk kültüründen daha farklı bir formülle sunuyor. Bu sene çıkardığı Wallowa Lake Monster ile bunu bir adım ileriye götürüyor. Sakin bir tempo ve bildiğimiz Sufjan melodileri ile başlayan şarkı yavaş yavaş temposunu farklı bir şekilde yükselterek sizi sanki bir sinema filmi izliyormuşsunuz duygusuna sokuyor. Şarkının sonları sizi bir nevi Hans Zimmer gibi yolcu ediyor ve öyküsünü tamamlıyor.

 

 

3 – FUTURE ISLANDS – Cave

Future Islands ABD Baltimore’dan bir synthpop – indie grubu. Bu noktadan sonra söyleyebileceğimiz en önemli şey ise özellikle sahne performanslarından şarkılarına kadar yaşayan en özgün gruplardan birisi olabileceğidir. Vokalistleri Sam Herring canlı performansı ile ilgi çeken birisi ama ne sahne şovları ne de bazen sahnede brutal dönen çığlıkları,  bazı şarkılarını güzelliklerini gölgeleyemez. 2014 yılında çıkardıkları albümden Seasons şarkısı belki de 2014 yılının en güzel şarkısıydı. Hala ilk gün gibi dinliyoruz. Bu yıl çıkardıkları albümden, Cave’de aynı güce sahip , nefis bir şarkı.

 

 

2 –  SLOWDIVE – Sugar for Pills

Slowdive kökleri 1989’a dayanan bir ingiliz dream pop grubu. Shoegaze , İngiliz Dream pop sound’un artık çok az dinlendiği düşünenler olabilir belki ama tam 22 yıl sonra yaptıkları inanılmaz albüm ile hepimizin ve böyle düşünenlerin ağzını açık bıraktılar. Bu senenin en iyi albümü. Her şarkı cevher gibi. Sugar for Pills’i kaç kere dinledik bilmiyoruz. İnanılmaz güzel bir şarkı. İnanılmaz. 2017 dendiğinde yıllar sonra akla gelecek albümlerden birisi bu albüm.

 

 

1 –  BROKEN SOCIAL SCENE – Skyline

Broken Social Scene 90’lı yılların sonunda kurulmuş Kanada’lı bir indie rock grubu. 20’ye yakın üyesi ile küçük bir ordu görünümünde olan Broken Social Scene, indie dünyasının en saygı duyulan gruplarından. 2017’de çıkardıkları albüm de bir çok kesim tarafından hevesle bekleniyordu zaten. Ancak albümden açıkçası bu kadar güzel bir şarkıyı beklemiyorduk. Kalabalık bir ekibin olması sebebiyle, çok farklı karakterde şarkılara sahip olan grup , kimlik edinememenin bizce sancısını çekiyor zaman zaman. Ama Skyline ,bizce grubun tarihe bıraktığı en belirgin iz olarak yer alacak. Her dinlediğinizde daha da fazla bağımlısı olduğunu bir şarkı bu. Gücü her dinleyişte daha da fazla artan şarkılardan.

Yukarıdaki parçaların hepsine aşağıdaki Spotify listesinden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.